Saigon

Dis seker onregverdig om Saigon met Ha Noi te vergelyk, maar tog moet ons – dit is immers die twee hoofstede van Viet Nam! en enigeen wat in Viet Nam was sal sonder aarseling kan se watter stad die laaste aan hulle hart le. Vir my was dit Ha Noi, maar ek het reeds genoeg daaroor gepraat.

Saigon is modern, groot en neonbelig. In die aand is daar meer liggies aan die bome  en oor die strate as wat ek in Jhb van ouds of selfs New York met Kersfees gesien het. En deesdae is dit LEDs wat in massas gehang word en ‘n skouspel van feestelikheid afgee. Eers dan verstaan jy waarop sinspeel ” One Night in Saigon” .

Maar daar is ook ‘n minder feestelike kant van Saigon. Die War Remnants Museum se uitstalling skok jou tot in jou diepste wese as jy eerstehandse vertellings lees van Vietnamese oorlogslagoffers. Die statistieke van verwoesting wat Agent Orange oor die hele land gesaai het, sink nie dadelik in nie, maar as dit doen, is dit verbysterend. As jy oorlog souvenirs jou ding is, het jy by die regte plekke aangekom. Hier kan jy dog tags en gegraveerde Zippo lighters met gesegdes soos ” we make war today so that our children can have peace tomorrow” .

Leave a comment